Změna ceny stravování


Od 1.3.2021 dochází ke zvýšení ceny stravného, prosíme rodiče o navýšení záloh od března 2021.

Mateřská škola                                                                      3 - 6 let                         nad 7 let

 

přesnídávka 7 Kč 8 Kč
oběd 19 Kč 22 Kč
svačina 7 Kč 7 Kč
pitný režim 2 Kč 2 Kč
celkem 35 Kč 39 Kč


Základní škola                                               7 - 10 let                                      11 - 14 let

 

oběd 22 Kč 26 Kč



Důchodci 26 Kč

 


Cizí strávníci 63 Kč

 

Výše záloh:

  • MŠ1 (do 6let) ze 600Kč na 700Kč.
  • MŠ2 (7let) ze 600Kč na 800Kč
  • ZŠ1(6-10let) záloha zůstává 500Kč.
  • ZŠ2(11-15let) záloha zůstává 500Kč.
  • Zaměstnanci z 300Kč na 350Kč.
  • Ostatní hotově

Vyúčtování a vrácení přeplatků se bude provádět 2x ročně- na konci 1. pololetí k 31.1.a na konci
2.pololetí k 30.6.

 

SOUTĚŽ 2019

 

Naše jídelna zúčastnila soutěže, kterou pořádala společnost VIS, Plzeň ve spolupráci s krajskými úřady. Jejím cílem bylo zviditelnit školní stravování a zapojit do úkolů žáky, kteří museli plnit zadané úkoly.

Jméno našeho týmu jsme zvolili "Potštejnské sovičky".

Plnili jsme 8 základních úkolů + některé bonusové. Nakonec jsme se umístili na krásném 8. místě z 52 přihlášených týmů.

 

Úkol č.1


Naším prvním úkolem byla oslava sklizně. Seznámili jsme děti se soutěží školní jídelny. Sestavili tým a probrali úkoly.
Jak jinak slavit pod zříceninou hradu Potštejn, než s rytířem a jeho lidem. Děti ochotně sehrály scénku, při které poddaní přinesly dary letošní úrody svému vládci-rytíři a ten je na oplátku pozval na hostinu, kterou z těchto darů připravili kuchaři. Mezi dary bylo obilí, brambory, ovoce, zelenina, houby, mák, med, ale i sůl či bylinky.

kuchtíci1

potraviny1

potraviny2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Společně s žáky jsme prostřeli stůl a vyzdobili jídelnu.

výzdoba jídelny
Na konci týdne starší děti odpovídaly na kvizové otázky týkající se jídelníčku a zpracovávaných potravin. Po vyhodnocení kvízu jsme podrobně probrali jídelníček a označili jsme potraviny, které se ve scénce objevily. Vítězové kvízu byli povýšeni na kuchtíky.


Dětem se akce líbila a těší se na další plnění úkolů.

Kvízové otázky k soutěžnímu úkolu č. 1
1. Které potraviny z vystavených darů, byly použity k přípravě oběda v pondělí?
2. Kolikrát byly tento týden vařeny brambory jako příloha?
3. Který den byl pokrm z kuřete?
4. Ze kterého zvířete bylo použito maso ve čtvrtek?
5. Který den byl připraven pokrm z máku?
6. Do kterého jídla se přidává kopr?
7. Byly tento týden do nějakého jídla přidány ořechy?
8. Do kolika jídel byly použity houby?
9. Které bylinky byly tento týden použity?

 

Úkol č. 2

Život před 100 lety

Připravili jsme výstavku předmětů, které se tehdy používali.

Ukázali si hračky, s kterými si děti hrávali, jak se asi učilo ve školách. Představili si tehdejší módu, ale i ukázku stolování. Sepsali, jak se tehdy lidé bavili, oblékali a co jedli. Vystavili jsme několik předmětů, u kterých se děti v kvízu měli pokusit určit, na co se používaly. Při společném hodnocení jsme si ukázali, jak se s nimi pracovalo. Všichni účastníci kvízu dostali perníkovou medaili. 

Jídelníček jsme zaměřili pohádkově a žáci měli za úkol vymyslet na daný jídelníček krátkou pohádku. Tyto příběhy nám poté představil pohádkový dědeček.

předměty

 

Úkol č. 3

Svátky ve školní jídelně

Prosinec se nesl ve znamení vánoc.

V jídelně jsme je oslavili poslední školní den 21.12.2018 tradičním vánočním menu. Připravili jsme pro děti méně známý vánoční pokrm, zvaný „vánoční muzika“. Řekli jsme si, jak se připravovala a kdy jedla. Ukázali jsme si vánoční výzdobu stolu. Poté si děti u stromečku zazpívali koledy a rozdali dárky. K obědu jsme měli rybí polévku, houbového kubu, vánočku s ovocnou omáčkou (vánoční muzika) a čaj ochucený jablkem se skořicí.

Popřáli jsme si krásné vánoce a hurá na prázdniny!

vanocni menu

 vanocni stul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Úkol č. 4

Cesta napříč královstvím Českým

Přenesli jsme se do doby Rudolfa II, který měl rád pokrok, ale i tajemno. Žáci měli za úkol vyrobit nějaký lektvar, popsat z čeho je a k čemu by sloužil. O výzdobu se postarali děti s paní učitelkami v hodinách výtvarné výchovy.

lektvary

Jako babiččinu dobrotu jsme vybrali "blbouny" – kynuté knedlíky s meruňkami, jablko a bílou kávu.

blbouni

 

Úkol č. 5

Už jsi někdy jedl..?

Jídlo a vše kolem něj - bylo ve znamení brambor. Žáci byli překvapeni, že šišky s mákem jsou z brambor, proto jsme se rozhodli je společně vyrobit. Pro některé z nich to byl velký zážitek, když své výtvory mohli i ochutnat. 

Připravili jsme i netradiční potraviny - luštěninový salát z různých druhů fazolí. Ochutnali jsme černou fazoli, fazoli mungo a fazoli adzuki a porovnali jsme jejich různé chutě. Dále jsme si připoměli, čím jsou luštěniny pro náš organismus prospěšné.

sisky

nezname potraviny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Úkol č. 6

Večeře pro veřejnost – Tématem večeře byl "svátek matek"

Po vystoupení dětí bylo pro rodiče připraveno pohoštění ve školní jídelně. Děti připravili stoly s pohoštěním, které pomahali paní kuchařkám vyrobit, krájeli ovoce a napichovali ovocné špízy.

Meníčko se skládalo z různých jednohubek,  slaných sýrových kytiček s pomazánkou, škvarkového pečiva  sestaveného do jedlých obrázků, plněné tortilly, salátů, sýrové jednohubky s ovocem, ovocné špízy, linecká srdíčka, ovesné sušenky, tvarohové řezy se sedmihráskami, tulipány z ředkve.

cukrovi2

cukrovi1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Úkol č. 7

Jiné kultury

V sedmém úkolu jsme se proletěli světem.

pondeli

V pondělí jsme navštívili americkou kuchyni: polévka byla dýňová a hlavní chod tvořil Mac and cheese – zapečené těstoviny se sýrem a smetanou.

utery

V úterý jsme se v kuchyni přesunuli do Maďarska – polévka – kuřecí maďarská, hlavní chod segedínský guláš s houskovým knedlíkem.

streda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Středou jsme výlet zakončili v Rusku - polévka boršč, hlavní chod – pirohy s brynzou.

Pro děti jsme k tomuto úkolu připravili kvíz ve znalosti koření. Žáci mohli z vystavených mističek ochutnat, přivonět a poté určit, jaké koření to je.

 

Úkol č. 8

Jdeme do finále

Poslední úkol byl v režii dětí. Žáci sami vybírali, co se v daném týdnu bude na jídelním lístku objevovat. Na papírek vypsali svá oblíbená a neoblíbená jídla. Paní kuchařky poté sestavily odpovídající jídelníček tak, aby byl vyvážený a neopakovala se pouze sladká jídla.

Dětem jsme mohli ukázat, že ne všichni mají stejné chutě. Některá jídla se objevovala, jak na seznamu oblíbených, tak i na seznamu neoblíbených jídel.

Přesto přejeme všem dobrou chuť v našich školních jídelnách!

neoblibene

oblibene

Kontakt

Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou

Školní 88

517 43 Potštejn

telefon/fax: 494 546 519
mobil: 733 767 755

odhlašování obědů na tel.
778 584 518

e-mail: zs.potstejn@seznam.cz

http://skola.potstejn.cz
IČ: 75015668, DIČ: 253-75015668

517 43 Potštejn

Kdo je on-line

Právě přítomno: 24 hostů a žádný člen